sábado, 26 de diciembre de 2009

Respuesta de TV3

Benvolguda Sra.Pasarrius,


En primer lloc, moltes gràcies per fer-nos arribar la seva queixa. Com a Defensor de l’Audiència de la CCMA he repassat el documental al qual fa referència.
El documental titulat “La fàbrica” és una producció de Televisió de Catalunya en col·laboració amb la productora La Quimera i sota la direcció de l’equip de “30 minuts”.

Tal com explica el Sr. Eduard Sanjuan, director de “30 minuts”, en la introducció del reportatge, cinc anys després de fer-se pública l’existència de 700.000 tones de sediments tòxics al pantà de Flix procedents de la química Ercros, el programa “30 minuts” entra al poble i, per primer cop, a la fàbrica, en un moment en què es debat el tancament o la continuïtat d’una indústria que durant més de 100 anys ha donat menjar a generacions senceres de flixancos. El reportatge, a més, reflecteix en part la inquietud generada pels darrers expedients de regulació, que afecten molts treballadors. En el reportatge hi apareixen testimonis molt diversos, fins a 16, entre els quals hi ha treballadors, extreballadors i directius de l’empresa, alcaldes, un historiador i diversos científics especialistes.

El treball, en consonància amb l’estil i la manera de fer del programa, presenta una gamma molt àmplia respecte al tema tractat, que, segons s’anuncia al començament, és el de la relació de Flix amb la factoria Ercros. Treballadors i jubilats, l’historiador local, així com els alcaldes aporten la seva visió de la relació dels flixancos amb la fàbrica. Un dels temes que hi apareix és el de la contaminació del pantà a causa dels abocaments que s’hi han anat fent durant aquests anys. Aquest punt és tractat amb les aportacions de destacats científics i representants de l’Administració i la Justícia, que expliquen quines són les mesures a prendre, les possibles solucions i també els riscos per a la salut humana i l’ecosistema. El treball compta també amb imatges d’arxiu, que, juntament amb els testimonis, ajuden a entendre el profund lligam – fins i tot sentimental, com assenyala més d’un dels testimonis- existent entre els veïns i la fàbrica.

El context d’emissió és el del programa “30 minuts”, un espai informatiu que durant els seus 25 d’anys de vida ha obtingut un gran nombre de reconeixements i s’ha caracteritzat pels treballs on ha plantejat temes sovint polèmics i des d’on s’han denunciat moltes situacions que, en molts casos, han entrat en vies de solució després de fer-se públiques a través de la seva emissió dins l’espai.


El marc d’emissió del reportatge, el programa “30 minuts”, en els seus continguts presenta informacions d’interès i, en molts casos, de denúncia. En ocasions, les situacions presentades són polèmiques o fins i tot desagradables, però donar a conèixer realitats és una de les obligacions dels programes d’aquestes característiques. El reportatge va presentar una problemàtica existent a la qual les autoritats encara no han donat la resposta que s’esperava malgrat les promeses fetes –pel que fa als residus del fons del pantà- i l’altra que s’ha obert amb la crisi econòmica i les seves conseqüències. Sovint l’emissió d’aquests reportatges té com a conseqüència una resposta per part dels responsables de donar solucions. Tant de bo en aquest cas també sigui així i els flixancos en surtin beneficiats. Cal afegir que el programa va ser elaborat des del rigor, amb presència de múltiples veus, i en cap moment es va fer cap afirmació desqualificadora ni irrespectuosa envers Flix o els seus habitants.

Nota: me ha llamado la atención que el documento que he recibido con la respuesta se llame Flix generic.doc

2 comentarios:

  1. estoy muy cabreada porque como ha dicho jesus esta respuesta es generica es decir a todos los que hemos escrito una carta a tv3 nos han contestado con la misma si no entrar en el bloc de enric nos han contestado lo mismo solo cambia el nombre del que escribe

    ResponderEliminar
  2. jajaja si si! m'acabo de fixar que es la mateixa carteta!´bé, al meu germanet li han posat una mica més de text!!! que fort!!

    bé, és normal així treballen una mica menys!!

    ResponderEliminar